Nyhetsbrev
September 2024

Vd har ordet
Hösten närmar sig med spännande möjligheter och fortsatta viktiga förhandlingar kring regleringar som kommer att påverka vår bransch framöver. Två centrala områden som SFM särskilt fokuserar på är FIDA (Financial Data Access) och RIS-förhandlingarna (Retail Investment Strategy), där vi fortsatt har nära kontakt med både myndigheter och lagstiftare för att föra fram våra medlemmars intressen.
Med regelverket kring Open Insurance står vi inför stora förändringar i hur vi delar och hanterar data inom försäkringssektorn. Dessa initiativ kommer att skapa nya möjligheter för våra medlemmar att vara i framkant av utvecklingen och vi kommer att arbeta för att säkerställa att regleringarna gynnar en välfungerande och konkurrenskraftig marknad. Som ni redan vet så äger SFM tillsammans med Svensk Försäkring två viktiga bolag – Fullmaktskollen och S4I (Standard for Insurance). Styrelserna i båda bolagen består till lika delar av representanter från försäkringsförmedlare och försäkringsbolag, och just nu pågår ett intensivt arbete för att analysera hur FIDA kan påverka bolagen och hur vi kan se till att stärka deras position på marknaden. Med de regulatoriska förändringarna i FIDA blir detta en alltmer angelägen fråga och SFM kommer under september att träffa Finansinspektionen för en dialog kring hur förmedlarna använder öppna finansiella tjänster idag samt hur FIDA regelverket påverkar försäkringsförmedlarbolagen och eventuellt öppnar upp för nya arbetssätt inom förmedlarbranschen.
Dessa frågor kommer vi även att beröra på InsureNet 2024 där vi kommer att få ta del av intressanta och insatta talare i ämnet som förhoppningsvis leder till mer klarhet och inspiration.
Tillsammans med Karolina, Emilie och Åsa ser jag fram emot hösten som kommer att ge oss möjlighet att fortsätta våra diskussioner och driva de frågor som är viktiga för er och branschen som helhet.
Med vänliga hälsningar,
Tove Hässler
InsureNet är tillbaka med fokus på AI, framtid och medarbetare- säkra din plats idag!
På initiativ av SFM Svenska försäkringsförmedlares förening presenterades förra året ett nytt forum inom finans, försäkring och tech för att skapa ett bredare utbyte och ett större nätverk inom försäkringsdistribution, InsureNet.
- Vi fick en heldag på temat försäkringsdistribution där vi lyckades fånga de digitala, de internationella och de svenska förutsättningar som påverkar branschen i bred bemärkelse och de kunder som möter branschen dagligen. Dialogen vi skapade tillsammans med talare och deltagare var mycket uppskattad och idag tar vi InsureNet vidare och presenterar programmet för InsureNet 2024. I årets program väljer vi att lyfta utmaningar och möjligheter med AI, hur vi att attraherar nya medarbetare till branschen samt förutsättningar och konsekvenser som följer med nya regelverk såsom Open Insurance, FIDA och Retail Investment Strategy, säger vd Tove Hässler.
Dagen kommer innehålla både internationella och nationella gäster inom finans, försäkring och tech. Bland annat kommer finansmarknadsminister Niklas Wykman, EU- kommissionen, Folksams vd Ylva Wessén, Finansinspektionen, SweFinTechs generalsekreterare Roslana Cederhage och Bas Prins grundare av FortyTwoAI att delta.
- Vi ser mycket fram emot en dynamisk dialog med flera panelsamtal samt möjligheten för deltagare att under dagen mötas och utbyta erfarenheter, knyta kontakter och gemensamt öka förståelsen för den snabba utveckling som sker i branschen i bred bemärkelse, avslutar Tove Hässler.

Välkommen nya medlemmar!
Den 23 augusti beslutade styrelsen att välkomna 17 nya medlemmar och två nya bolag.
Vi är väldigt glada att få hälsa er alla varmt välkomna till SFM!
Samtliga nya medlemmar har fått ett introduktionsmejl där vi i korthet beskriver vår verksamhet och presenterar SFM:s hemsida. Där hittar ni värdefull information som kan vara till stor nytta för er som försäkringsförmedlare.Om ni vill ha en närmare genomgång av hemsidan eller mer information om SFM:s verksamhet, tveka inte att kontakta medlemsansvarig Åsa Humble.
SFM:s strategidagar
SFM:s treårsplan presenterades för SFM:s styrelse på styrelsemötet i slutet av augusti. I planen ingår bland annat en digital transformeringsresa och modernisering av SFM:s hemsida och medlemsregister samt en översyn över medlemserbjudandet för att säkerställa att det är attraktivt och ger mervärde till alla våra medlemmar, stora som små. Dessutom kommer SFM att fortsätta att stärka och bredda sitt nätverk och samarbete med lagstiftare, myndigheter och viktiga aktörer inom branschen. Detta arbete är otroligt viktigt för att säkerställa ett högt förtroende för branschen hos konsumenter och myndigheter och för att vi som branschorganisation tidigt ska kunna vara med och påverka i frågor som rör våra medlemmars vardag.
Tillväxt i branschen- attrahera nya medarbetare
Forum för sak som leds av SFM, med deltagare från både försäkringsförmedlare och försäkringsbolag, hade möte i september där aktuella frågeställningar inom branschen diskuterades. Bland annat har det tillsatts en arbetsgrupp som arbetar med att säkerställa tillväxt i branschen och att attrahera nya medarbetare från universitet och högskolor.
I SFM:s rapport ”Förmedlad sakförsäkring i Sverige 2023” framkom tydligt att en utmaning inom branschen är tillgången och behovet av fler medarbetare. Både försäkringsförmedlare och försäkringsbolag lyfte utmaningen med att attrahera, bibehålla och utveckla kompetens hos försäkringsförmedlare. Med anledning av denna utmaning har SFM i årets rapport valt att lyfta frågan hos både förmedlar- och försäkringsbolag med hjälp av insamlad data och intervjuer av nyckelpersoner inom bland annat HR. Ett flertal längre intervjuer har genomförts för att få en djupare förståelse för dagens utmaningar och ett försök till lägesbild vad gäller medarbetare och kompetens.
- Det är hård konkurrens om vissa typer av kompetenser inom branschen. Några kompetenser är attraktiva för flertalet olika branscher, till exempel kunskap inom juridik eller IT-utveckling, och dessa verkar vara extra svåra att locka till försäkringsbranschen. Även duktiga förmedlare med erfarenhet är attraktiva. Kompetensöverföringen mellan äldre erfarna medarbetare och yngre medarbetare som är nya in i branschen är viktigt för att ta vara på kunskap och erfarenhet samtidigt som AI och digitaliseringens frammarsch kommer att påverka roller och arbetsuppgifter framöver. Framgent finns det ett gemensamt behov och intresse av att öka attraktiviteten i hela branschen, säger Tove Hässler som hänvisar till insikterna i SFM:s rapport ”Förmedlad sakförsäkring i Sverige 2024”
SFM kommer, tillsammans med förmedlare och försäkringsbolag, att delta på arbetsmarknadsdagar framöver för att presentera försäkringsbranschen som en attraktiv arbetsgivare efter studierna. Arbetsgruppen arbetar även med att se över möjligheten till ett mentorprogram/traineeprogram för branschen som skulle kunna vara ett komplement till bolagens egna liknande program.
Forum för Liv- Lovisadomen
Forum för liv, som leds av SFM, har tillsatt ett antal arbetsgrupper som arbetar med att tolka och diskutera frågeställningar kopplade till Lovisadomen. I detta arbete deltar både jurister och affärsansvariga från försäkringsförmedlare och försäkringsbolag samt externa konsulter för expertis i specifika frågor.
För frågor kontakta SFM:s jurist karolina.reinholdsson@sfm.se
Avgiftsförslag från Finansinspektionen (FI)
Finansinspektionen har lämnat ett avgiftsförslag till regeringen som innebär en höjning av årsavgiften för majoriteten av de aktörer som står under Finansinspektionens tillsyn. Höjningen berör dock inte försäkringsförmedlare då FI föreslår att avgiften för den aktuella gruppen (”Övriga”) ska lämnas orörd.
Retail Investment Strategy (RIS)
I oktober inleds tredjepartsförhandling (”trilog”) mellan kommissionen, parlamentet och rådet. Även om instanserna har samma målsättning – att utöka konsumenters investeringar i kapitalmarknaden med bibehållet högt kundskydd (genom ”value for money”, bästa intresse test, motverka intressekonflikter och ökad transparens) så skiljer sig instansernas syn på hur det ska uppnås. Exempelvis är kommissionens inställning till tredjepartsersättning att det bör införas ett partiellt provisionsförbud medan parlamentet anser att det är tillräckligt att utvidga nuvarande krav. Rådet föreslår i stället att det ska införas övergripande principer gällande tredjepartsersättning och ett så kallat ”inducement test”.
Hur länge förhandlingen kommer pågå återstår att se, men SFM bedömer att det kommer vara svårt att nå samsyn i alla frågor innan det ungerska ordförandeskapets mandatperiod tar slut (2024-12-31). RIS lär därför överlämnas till det polska ordförandeskapet för fortsatt förhandling efter årsskiftet.
DORA
Förordningen för digital operativ motståndskraft börjar gälla den 25 januari 2025 så just nu pågår intensiva förberedelser hos större finansiella aktörer för att uppfylla de långtgående IT-kraven. En stor utmaning för berörda bolag (med fler än 250 anställda och årsomsättning som överstiger 50 miljoner euro) är hantering av tredjepartsrisker då det inkluderar omförhandling av gällande avtal inom informations- och kommunikationstjänster.
SFM har tagit emot Finansinspektionens remiss om nya och ändrade föreskrifter med anledning av DORA och har möjlighet att inkomma med ett yttrande inom utsatt tid (3 oktober 2024).
Försäkringsbeloppet i den obligatoriska ansvarsförsäkringen höjs
Finansinspektionen har beslutat att försäkringsbeloppet i den obligatoriska ansvarsförsäkringen ska höjas från och med den 9 oktober 2024. Utöver den indexering som genomförs på EU-nivå (från ca 15,1 miljoner kr till 17,5 miljoner kr per skada) indexeras även den nationella lösning som innebär att svenska aktörers försäkringsskydd är betydligt högre än i övriga EU. I Sverige tillämpas en trappa utifrån antalet anställda och för ett bolag med två anställda höjs beloppet från ca 29 miljoner kr till ca 35 miljoner kr. För de största bolagen (med fler än 20 anställda) höjs beloppet från ca 58 miljoner kr till ca 70 miljoner kr. SFM har påtalat att höjningen på EU-nivå är positiv då det säkrar ett högt kundskydd. Höjningen utifrån anställda riskerar däremot att medföra ökade kostnader utan motsvarande kundnytta, då SFM bedömer att förmedlare kommer vara överförsäkrade.
FIDA
FIDA är ännu under förhandling inom rådet och förhoppningen är att trilogen ska inledas innan årsskiftet.
SFM utvärderar hur branschföreningen, genom sina dotterbolag ”Standard for Insurance” och Fullmaktskollen, kan bidra till utvecklingen av regelverket och dess påverkan på den svenska marknaden (läs mer under ”vd har ordet”).
AI och penningtvätt
Två regelverk trädde i kraft under sommaren 2024. Det ena regelverket, AI-förordningen, är en del av EU:s digitala strategi och omfattar alla finansiella aktörer. I augusti 2026 ska branschen uppfylla de krav som framgår av regelverket. Exempelvis utgör transparens ett grundläggande krav när AI-system interagerar med människor. Det andra regelverket är ett ramverk inom penningtvätt och det omfattar försäkringsförmedlare av livförsäkring. Ramverket blir tillämpligt i juli 2027 och EU har inrättat en ny tillsynsmyndighet (”AMLA”) med fokus på penningtvätt. I nuläget inväntar SFM de delegerade akterna för att kunna utvärdera ramverkets påverkan på försäkringsförmedlares verksamhet.
InsureEd- Använder du AI?
InsureEd fortsätter producera högkvalitativt kursmaterial – nu senast lanserades Artificiell Intelligens – en kurs som ger dig enkla tips och trix för hur du kan förenkla arbetet, utveckla dig själv och få ännu mer gjort. Varför inte lära dig än mer och med ny kunskap lyckas ännu bättre! Kontakta gärna InsureEd för att ta del av massa värdefull kunskap.