Nyheter


2021-01-29

Ny lagstiftning om hållbarhetsrapportering påverkar förmedlare

Hållbarhetsarbetet inom finansmarknadsområdet är brett, många åtgärder har genomförts och fler planeras och kommer att genomföras för EU:s medlemsstater. Redan idag finns ett gällande EU-direktiv som innehåller krav på att vissa företag att ta fram en hållbarhetsrapport. Detta direktiv har under senare tid kompletterats med nya regler om hållbarhetsrapportering på värdepappersmarknaden och direktivet har bland annat kompletterats med två förordningar, Disclosureförordningen och Taxonomiförordningen. Syftet med de nya regleringarna är att detta ska leda till en mer sammanhållen utformning av hållbarhetsrelaterad information på värdepappersmarknaden och att säkerställa att finanssektorn får gemensamma riktlinjer för vilka investeringar som ska få kallas gröna.

De som berörs utav den nya regleringen är aktörer på finansmarknaden inom EU:s medlemsstater. Försäkrings­förmedlare och värdepappersföretag som ger råd om IBIPS betraktas inte som finansmarknadsaktörer men kommer att omfattas av regleringen i sin rådgivning. Med finansiell rådgivare syftas en försäkrings­förmedlare som tillhandahåller försäkringsrådgivning med avseende på försäkringsbaserade investeringsprodukter.

Disclosureförordningen beslutades i december 2020 och reglerar hur fondbolag, försäkrings­bolag och finansiella rådgivare ska informera sina investerare och kunder om hållbarhetsrelaterade frågor. Denna förordning träder i kraft 10 mars 2021. Taxonomiförordningen beslutades i juni 2020 och är ett verktyg som klassificerar vilka investeringar som är miljömässigt hållbara för  t.ex. försäkrings­bolag. Förordningen gällande de första miljömålen väntas träda i kraft 1 januari 2022.

Inom arbetet för hållbarhetsrapportering berörs även fler befintliga förordningar –och regleringar inom IDD-regelverket och Solvens II-regelverket.

 

SFM kommentar:

Det är viktigt att förmedlarbolag och förmedlare redan nu ser över företagets processer kring rapportering och information kring hållbarhet. Identifiera hållbarhetsrisker och se hur hållbarhetsrisker kan hanteras i företagets processer.

Det handlar bland annat om att styrdokument, information i företagets externa kanaler såsom hemsida, periodisk rapportering, förköpsinformation uppdateras i enlighet med regelverket.

 

Nedan en tidsuppfattning från FI kring de olika införanden av nya förordningar:

2021- våren: EU-kommissionen planerar ett förslag till revidering av direktivet om icke-finansiell rapporter

EU-kommissionen genomför eventuellt ett publikt samråd inför arbetet med de delegerade förordningarna till taxonomiförordningen.

Feb: Esma besvarar EU-kommissionens frågor om arbetet med delegerade akter för taxonomiförordningen.

10 mars: Disclosureförordningen börjar tillämpas när det gäller krav på redovisning av hållbarhetsfaktorer.

Juni: Esma ska lämna förslag till standarder för taxonomiförordningens kriterier för klimatförändringar.         -EU-kommissionen publicerar en delegerad förordning — eller ett direktiv — om hur taxonomiförordningen tillämpas inom ramen för direktivet om icke-finansiella rapporter.

2022- 1 jan: Disclosureförordningen börjar tillämpas när det gäller redovisning av hållbarhetsfaktorer i regelbundna rapporter.-Taxonomiförordningens miljökriterier börjar tillämpas för klimatförändringar, samtidigt som motsvarande krav i disclosureförordningen.

1 juni: Esma lämnar förslag på tekniska standarder för taxonomiförordningens miljökriterier för vatten, marina resurser, biologisk mångfald, omställning till cirkulär ekonomi med mera.

2023- 1 jan: Taxonomiförordningens miljökriterier börjar tillämpas för vatten, marina resurser, biologisk mångfald, omställning till cirkulär ekonomi med mera, samtidigt som motsvarande krav också börjar gälla i disclosureförordningen.

Finansinspektionen uppmanar alla berörda att börja förbereda sig för de nya reglerna om hållbarhetsrapportering. FI betonar att det är viktigt att företag, finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare som omfattas av regleringen inleder arbetet med processer för att kraven ska kunna uppfyllas. FI skriver att man i sitt tillsynsarbete inledningsvis kommer att fokusera på implementeringen och genomförandet av de nya regelverken.

Länk till FI om arbetet kring hållbarhetsrapporteringen: https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2020/nya-regler-om-hallbarhetsrapportering/

Länkar till berörda förordningar:

Fler nyheter